VLADA VOJVODINE OSNOVALA TELO ZA PODRŠKU PRIMENI PROGRAMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA
26/11/2015
KOLIKO NOVOSAĐANI I NOVOSAĐANKE ZNAJU O NASILJU PREMA ŽENAMA
01/12/2015

SA REČI – U AKCIJU! PORUKA POSLATA
I IZ ZRENJANINSKOG ZELENOG ZVONA

Zrenjanin 27. novembar: Događajem u “Zelenom zvonu” na kome su predstavljene poruke kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” i rezultati projekta “Uloga socijalno odgovornog poslovanja u podršci ženama sa iskustvom nasilja” Mreže SOS Vojvodine i Unije poslodavaca Vojvodine nastavili su zajedničke aktivnosti u 2015.

U uvodnom obraćanju aktivistkinja Mreže Marija Srdić, rekla je: “Naša poruka ove godine usmerena je na državu i institucije sistema. Srbija je pre dve godine ratifikovala Konvenciju Saveta Evrope za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Konvencija se ne primenjuje. U Srbiji na svakih deset dana jednu ženu ubije sadašnji ili bivši partner ili muški član porodice. Nasiljnici prema ženama u Srbiji šetaju slobodno, a kaznena politika je neprihvatljivo blaga. Žene koje trpe nasilje i njihova deca moraju da napuste svoj dom. To se mora promeniti. Nasilje prema ženama mora da se zaustavi. Sa reči treba preći u akciju!”

Rezultate zajedničkog projekta Mreže i Unije predstavila je direktorka Unije, Miljana Stojšić Stojanovska. Ona je naglasila da je oko 50 predstavnika poslodavaca na dva seminara, u Rumi i Zrenjaninu, prošlo obuku na kojoj su stekli znanje o fenomenu nasilja u porodici i partnerskim odnosima, o njegovim uzrocima, pojavnim oblicima, posledicama, ali i načinima na koje oni, kao poslodavci, treba da reaguju kada prepoznaju nasilje. Takođe, rekla je da je ponosna na činjenicu da su u projektu razvijeni modeli saradnje organizacija civilnog društva, poslodavaca i institucija koji od sada mogu diti primenjivani u realnim situacijama povezivanja kao I na činjenici da je pokazana spremnost poslodavaca da se projekat nastavi i u 2016.godini.

U ime poslodavaca koji već pružaju podršku Mreži SOS Vojvodina,obratio se finansijski direktor zrenjaninske kompanije Gomex, Dragan Ranisavljević: “Gomex svoj poslovni uspeh meri višedimenzionalno, a jedna od tih dimenzija je i dobro koje činimo za zajednicu u kojoj poslujemo. Kada je u pitanju podrška Mreži SOS Vojvodina, pored novčane pomoći koja je sigurno bila važna, još važnije to što smo tokom kampanje u svim objektima našeg prodajnog lanca, kroz Gomex magazin, plakate i aktivnosti sa organizacijama Mreže SOS Vojvodina kupce informisali o nasilju prema ženama i velikoj važnosti podrške žrtvama” – istakao je Ranisavljević.

Među govornicima bili su i sekretar Unije poslodavaca Srbije – poslodavci Zrenjanina, Dragoslav Kojović i domaćin, lider Novog optimizma i potpisnik Deklaracije pravih muškaraca Branislav Grubački Guta.

Tokom večeri aktivistkinje Centra za podršku ženama prodavale su proizvode inkluzivne radionice za izradu igračaka “Lutkarnica”, a poslodavci Vojvodine pozvani su da doniraju iznos od jedne minimalne mesečne zarade (21.000 dinara) i tako podrže razvoj programa čije cilj da ekonomski osnaži žene koje su pretrpele nasilje.

Tokom večeri nastupili su Tanja Banjanin i akustični bend “Orea”. Pridružili su se porukama kampanje i svojom muzikom dali doprinos borbi protiv nasilja nad ženama.