ODGOVOR INSTITUCIJA NIJE DOVOLJNO ODLUČAN I USMEREN NA NAJBOLJI INTERES ŽRTAVA
15/12/2015
IZ KRUGA VOJVODINA NAGRAĐENA POKRAJINSKIM PRIZNANJEM ZA RAVNOPRAVNOST POLOVA
15/12/2015

TRIBINOM “NASILJE KAO DRUŠTVENI FENOMEN” U SOMBORU OBELEŽENO 16 DANA AKTIVIZMA

Sombor, 9. decembar: Tribinom „Nasilje kao društveni fenomen” u svečanoj sali Skupštine Grada Sombora 8. decembra obeleženo je 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Događaj je uključio dva panela: „Bezbednost u Republici Srbiji“ i „ Delotvornost sistemskih mehanizama za sprečavanje nasilja nad ženama”.

Na prvom panelu govornice su bile dr Branka Drašković, posebna savetnica za rodnu ravnopravnost potpredsednice Vlade i predsednice koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović, Milana Lazić, koordinatorka za ljudsku bezbednost i rodnu ravnopravnost Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade RS, Lidija Đorđević i Aleksandra Nikolić, predstavnice NVO „ Atina“ i Tamara Rudić Savović, zamenica predsednice Komisije za rodnu ravnopravnost Grada Sombora.

Drugi panel je bio posvećen delotvornosti lokalnih mehanizama zaštite žena od nasilja. Na njemu su govorili: Saša Dmitrašinović, načelnik PU Sombor, Srđan Stojanović, predstavnik Centra za socijalni rad Sombor, Dragan Babić, javni tužilac, Jadranka Radojčić, predsenica NVO „Ženska alternativa“ i Jasmina Spasić, istraživačica.

NVO “Ženska alternativa”predstavila je rad SOS telefona Sombor, Mreže SOS Vojvodina kao i projekte lokalne i regionalne saradnje na unapređenju bezbednosti žena, te prevenciji i zaštiti žena od ekonomskog nasilja. Kroz istraživanje ovog vida nasilja tokom 2014. i 2015. godine posebna pažnja posvećena je razvoju koncepata ekonomskog osnaživanja žena.

U sklopu teme predstavljen je i projekat „Prevencija i zaštita žena od rodno zasnovanog nasilja, na tržištu rada i socijalnoj zajednici“. Za realizaciju ovog projekta “Ženska alternativa” dobila je podršku Grada Sombor u 2015. godini.

Takođe, u okviru ovog panela posebna pažnja je posvećena iskustvima u međusektorskoj saradnji na lokalnom nivou. Panel je rezultirao dogovorom o potpisivanju Protokola o saradnji svih lokalnih aktera Grada Sombora. Najavljeno je da će ovaj važan korak u povezivanju biće učinjen u januaru 2016. godine.