IZ KRUGA VOJVODINA NAGRAĐENA POKRAJINSKIM PRIZNANJEM ZA RAVNOPRAVNOST POLOVA
15/12/2015
2. JUL 2016: SAOPŠTENJE ZA JAVNOST MREŽE „ŽENE PROTIV NASILJA“
06/07/2016

USPEŠNA AKCIJA PRIKUPLJANJA SREDSTAVA ZA RAD “LUTKARNICE”

Kikinda 23. decembar: Centar za podršku ženama je u decembru sa uspehom završio akciju prikupljanja sredstava za rad Inkluzivne radionice za izradu igračaka “Lutkarnica” namenjene ženama koje su pretrpele porodično I partnersko nasilje.

 

Kroz različite aktivnosti: prikupljanje priloga na javnim događajima, prodaju proizvoda radionice i donacije vojvođanskih kompanija, od avgusta do decembra 2015. godine, prikupljeno je 2.200$. Prikupljeni iznos potom je udvostručen sredstvima Fondacije “Trag” u okviru program Uspešan fandrejzing.

 

Posebnu podršku u aktivnostima pružili su: Mreža “SOS Vojvodina”, Centar za afirmaciju žena u sportu (Novi Sad), Novosadska ženska košarkaška Akademija, Unija poslodavaca Vojvodine, Pokret “Novi optimizam” (Zrenjanin), Anita Beretić, autorka knjige “EKSPERIMENT JE USPEO – žabe su skuvane” i Tanja Banjanin.

 

Takođe, značajnu stručnu i materijalnu pomoć u fazi pokretanja Inkluzivne radionice pružile su kompanije „Mondex Promet” (Novo Miloševo) i „Betex” (Ruma).

O LUTKARNICI

Polazeći od uverenja da je svakoj osobi koja je bila izložena nasilju potrebna hitna pomoć institucija, ali i dugoročna podrška svih nas, za dostojanstven život bez straha, neizvesnosti i siromaštva, CPŽ je pokrenuo Inkluzivnu radionicu i tako u Kikindi stvorio dobro mesto na kome će žene sa iskustvom nasilja dobijati dugoročnu podršku, sticati nove veštine i znanja i imati mogućnost da zarađuju – istakla je Biljana Stepanov, koordinatorka Savetovališta za pravnu i psihosocijalnu pomoć ženama koje su pretrpele nasilje.

U Inkluzivnu radionicu “Lutkarnica” u toku 2015. godine uključilo se šest žena, a njihov rad je organizovala Nikoleta Romić, saradnica CPŽ. Tokom šestomesečnog učešća u programu korisnice su prošle obuku krojenja i šivenja, radile na kreiranju, stvaranju i prodaji prvih proizvoda, ali na podizanju vlastitog samopouzdanja i osećanja vrednosti. U periodu jun – novembar korisnice su podržane i kroz Program javnih radova u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Naši proizvodi su za kratko vreme zadobili simpatije. Igračke, lutke i već čuvene “Trolke” dobro su se prodavale. Namera nam je da tokom 2016. godine u “Lutkarnicu” uključimo nove žene, da širimo asortiman proizvoda i stalno unapređujemo njihov kvalitet – rekla je Nikoleta Romić.

Celokupna suma prikupljena u akcijama fanrejzinga biće tokom 2016. godine utrošena za nabavku mašina, opeme, materijala za rad, marketing i druge aktivnosti koje doprinose vidljivosti i prepoznatljivosti “Lutkarnice”.