Stop nasilju prema ženama
07/12/2018
CEDAW izveštaj iz senke
13/02/2019

Finalni GREVIO izveštaj iz senke

Savez udruženja “Mreža SOS Vojvodina” pruža na uvid javnosti Izveštaj iz senke o primeni Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama (GREVIO izveštaj). Izveštaj iz senke je izradio tim koji su činile Marija Babović, Maja Bjeloš, Biljana Stepanov i Sofija Mandić. “Mreža SOS Vojvodina” je okupila koaliciju organizacija civilnog društva koje su dale ogroman doprinos prikupljajući podatke i dajući ekspertsku pomoć u formulisanju odgovora na sva pitanja neophodna za izveštaj.

Poznato je da organizacije civilnog društva imaju značajnu ulogu u primeni međunarodnih konvencija o ženskim pravima u vidu ohrabrivanja države da ispunjava preuzete međunarodne obaveze, aktivnim učešćem u promociji i zaštiti ženskih ljudskih prava, kao i izradi izveštaja iz senke o njihovom sprovođenju.

Prvi put ove godine, zvanični organi naše države će izvestiti GREVIO komitet o primeni Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici. Koalicija udruženja građana predvođena Mrežom “SOS Vojvodina” istovremeno je radila svoj izveštaj iz senke koji je takođe dostavljen GREVIO komitetu. Na ovaj način ćemo ovoj međunarodnoj instituciji pružiti nezavistan i verodostojan izvor informacija o stanju ženskih ljudskih prava u Srbiji i pomoći u izradi međunarodnih preporuka za našu zemlju.

Projekat „Izveštaj iz senke ženskih organizacija iz Srbije o primeni CEDAW i Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici u Republici Srbiji“ se realizuje uz  finansijsku podršku Evropske Unije u okviru programa: ‘‘Zaustavljanje nasilja nad ženama na zapadnom Balkanu i u Turskoj: Primena normi, promena svesti” koji sprovodi agencija UN Women.