Finalni GREVIO izveštaj iz senke
28/01/2019
Konsultativni sastanak koalicije
15/02/2019

CEDAW izveštaj iz senke

Savez udruženja “Mreža SOS Vojvodina” pruža na uvid javnosti Izveštaj iz senke pripremljen za CEDAW komitet. Ovaj izveštaj iz senke je izradio tim partnerskih organizacija civilnog društva: Centar za podršku ženama (Kikinda), Zrenjaninski edukativni centar, Udruženje Roma Novi Bečej, …Iz kruga Vojvodina (Novi Sad), Akademija ženskog liderstva (Beograd), Resursni centar za podrška istraživanjima (Beograd,) Beogradski Fond za političku izuzetnost (Beograd), SeCons (Beograd), Atina (Beograd) i nezavisneih ekspertkinja: Marije Babović, Biljane Stepanov, Marijane Pajvančić, Danice Todorov, Sofije Mandić, Zorice Mršević, Maje Bjeloš, Andrijane Čović i Svetlane Janković.

Poznato je da organizacije civilnog društva imaju značajnu ulogu u primeni međunarodnih konvencija o ženskim pravima u vidu ohrabrivanja države da ispunjava preuzete međunarodne obaveze, aktivnim učešćem u promociji i zaštiti ženskih ljudskih prava, kao i izradi izveštaja iz senke o njihovom sprovođenju.

Ovaj izveštaj je pripremljen na osnovu Četvrtog periodičnog izveštaja koji je podnela Republika Srbija CEDAW Komitetu 2017. godine i listom dodatnih pitanja koje je CEDAW Komitet uputio Republici Srbiji 2018. godine. CEDAW komitet je prihvatio naš izveštaj i objavio ga na svojoj stranici. Na ovaj način smo ovoj instituciji Ujedinjenih nacija pružili sveobuhvatan nezavistan i verodostojan izvor informacija o stanju ženskih ljudskih prava u Srbiji i verujemo pomogli u izradi međunarodnih preporuka za našu zemlju.

S obzirom na to da je izveštaj iz senke bio ograničen u broju strana, tim je napravio i Anex izveštaja gde su svi prikupljeni podaci prezentovani. Verujemo da će ovaj Anex pomoći mnogobrojnim ženskim organizacijama kao izvor podataka za argumentaciju ili pripremu informativnih kampanja.

Projekat „Izveštaj iz senke ženskih organizacija iz Srbije o primeni CEDAW i Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici u Republici Srbiji“ se realizuje uz  finansijsku podršku Evropske Unije u okviru programa: ‘‘Zaustavljanje nasilja nad ženama na zapadnom Balkanu i u Turskoj: Primena normi, promena svesti” koji sprovodi agencija UN Women.

Kratki CEDAW izveštaj na srpskom jeziku možete preuzeti OVDE

Širu verziju CEDAW izveštaja na srpskom jeziku možete preuzeti OVDE

Preporuke CEDAW komiteta (verzija na srpskom jeziku) možete preuzeti OVDE

Preporuke CEDAW komiteta za Srbiju (verzija na engleskom jeziku) možete preuzeti OVDE