Usluga SOS telefona tokom trajanja vanrednog stanja
17/03/2020
Povećan rizik nasilja prema ženama
06/04/2020

Neprihvatljivo – reagovanje Rosu Kornfeld-Mate

Nezavisna ekspertkinja UN za ljudska prava starijih osoba Rosu Kornfel – Mate je uputila apel Vladama u vezi sa poštovanjem prava starijih osoba.

Društvo ima dužnost da ispolji solidarnost i da bolje štiti starije osobe, koje najviše pogađa pandemija KOVID-19, izjavila je ekspertkinja UN za ljudska prava. „Vesti o napuštenim starijim osobama u domovima i mrtvim telima pronađenim u ustanovama za negu su alarmantne. To je neprihvatljivo,“ izjavila je Rosa Kornfeld-Mate, nezavisna ekspertkinja UN za ljudska prava starijih osoba. „Svi imamo obavezu da budemo solidarni i da štitimo starije od takve opasnosti.“

Starije osobe su izložene ne samo nesrazmernom riziku od smrti, već i dodatnoj pretnji od KOVID-19 jer im je potrebna podrška i nega ili žive u rizičnim sredinama, kao što su ustanove. Kornfeld-Mate je posebno izrazila zabrinutost za starije osobe sa postojećim zdravstvenim problemima i one koje su već socijalno isključene, žive u siromaštvu, imaju ograničen pristup uslugama zdravstvene zaštite, ili žive u ograničenom prostoru, poput zatvora i rezidencijalnih ustanova.

„Ta socijalna isključenost se još više pogoršava zbog mera ‘socijalnog’ distanciranja, poput zabrane poseta rezidencijalnim ustanovama. Socijalno distanciranje ne sme da postane socijalno isključivanje“, istakla je ekspertkinja.
„Fizička distanca je od suštinskog značaja, ali se moraju pronaći kreativni i bezbedni načini za veće socijalno povezivanje. Starijim osobama, uključujući one koje žive u rezidencijalnim ustanovama i udaljenim područjima, mora se obezbediti način da ostanu u kontaktu preko interneta“, apelovala je.

Nezavisna ekspertkinja je konstatovala da su starije osobe već izložene posebnoj starosnoj diskriminaciji („ejdžizmu“), te im je potrebna posebna zaštita prava. Ukazala je na urgentnu potrebu za holističkim pristupom ljudskim pravima starijih da bi se obezbedilo ravnopravno ostvarivanje svih njihovih prava, uključujući pristup zdravstvenoj zaštiti. Celokupan apel možete pročitati OVDE