Druga radionica o GREVIO izveštaju održana u Novom Sadu
27/04/2018
Planiranje na Borkovcu
11/09/2018

Prezentacija radne verzije Izveštaja iz senke o implementaciji Istanbulske konvencije u Srbiji

Savez udruženja “Mreža SOS Vojvodina” predvodio je koaliciju organizacija civilnog društva koje su izradile radnu verziju Izveštaja iz senke o primeni Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici. Prezentacija prve verzije izveštaja iz senke je održana u ponedeljak 11. juna u prostorijama UN HOUSE. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici i predstavnice organizacija civilnog društva, kao i nadležnih institucija za oblast sprečavanja nasilja nad ženama i u porodici. Oni su u diskusiji dali svoje komentare na izveštaj koji je uradila koalicija, i podelili informacije koje imaju u vezi izveštaja koji rade državni organi.

Radnu verziju izveštaja iz senke su prezentovale Marija Babović, Maja Bjeloš, Biljana Stepanov i Sofija Mandić.

Cilj ove prezentacije bio je da se svima zainteresovanima radna verzija izveštaja stavi na uvid kako bi u narednom periodu izveštaj bio unapređen i dopunjen.

Prvi put ove godine, zvanični organi naše države će izvestiti GREVIO komitet o primeni Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici. Koalicija udruženja građana predvođena Mrežom “SOS Vojvodina” istovremeno je radila svoj izveštaj iz senke koji će takoće biti dostavljen GREVIO komitetu nakon usvajanja konačne verzije.

Projekat „Izveštaj iz senke ženskih organizacija iz Srbije o primeni CEDAW i Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici u RS“ se realizuje uz  finansijsku podršku Evropske Unije u okviru programa: ‘‘Zaustavljanje nasilja nad ženama na zapadnom Balkanu i u Turskoj: Primena normi, promena svesti” koji sprovodi agencija UN Women.